Maxa träningen med viktväst

Känner du att du inte kommer vidare i din träning trots att du tränar regelbundet? Om du vill ta din träning till nästa nivå kan det vara en god idé att inkludera olika sorters träningstillbehör i din rutin. En viktväst är ett populärt träningstillbehör som gör övningarna mer effektiva. Det är både roligt och bra att variera träningen om du vill uppnå resultat. Här får du tips om träningsvästar samt hur du använder dem.

Viktväst

En viktväst är ett utmärkt sätt att maximera träningen. De senaste årens trend med kroppsviktsträning, vilket innebär att man tränar med sin egen kroppsvikt istället för fria vikter, har gjort viktvästen till ett populärt träningsredskap. Västen har många positiva effekter. Den ger extra tyngd åt övningar som utförs med egen kroppsvikt och gör träningen mer utmanande, tyngre samt effektivare. När du tar ut dig mer förbränner du fler kalorier och musklerna utmanas mer. Eftersom belastningen fördelas jämt på överkroppen är det även skonsamt. Dessutom har du händerna fria vilket gör att du enklare kan utföra vissa övningar, exempelvis pushups och hopp.

Det finns olika sorters viktvästar och det är viktigt att du väljer en som är anpassad efter dina behov. Storleken på västen beror dels på din styrka och dels på vilken aktivitet som ska utföras. Vid uthållighetsträning och styrketräning kan du med fördel använda en tyngre väst, men vid jogging och promenad är det bättre med en lättare väst. En liten och smidig väst med vikt på sidorna passar utmärkt för lättare träning. Den lilla västen trycker inte mot bröstkorgen eller lungorna vilket gör den utmärkt för jogging, promenader och powerwalks. För styrketräning kan det vara bra med en något tyngre väst om du vill maximera resultatet. En traditionell viktväst med viktpåsar är perfekt för dig som vill börja med viktväst. Påsarna går att plocka av vilket gör att du kan justera vikten efter ditt behov och successivt bygga upp en styrka för att klara av den totala vikten på 30 kilo. Du som redan har erfarenhet av viktvästar eller vill ha en riktigt högkvalitativ väst bör testa en väst där vikten är jämt fördelad. En jämt fördelad vikt gör att västen sitter bekvämt och stabilt. Den passar dessutom alla kroppsstorlekar tack vare det justerbara kardborrbandet.

Om du inte har tränat med väst tidigare är det rekommenderat att du successivt introducerar västen i din träningsrutin. Börja med ett par minuter vid varje träningstillfälle för att vänja leder och muskler på ett skonsamt sätt för att undvika belastningsskador som kan uppstå. Om västen har viktpåsar kan du börja med låga vikter och successivt öka vikten. Det kan även vara bra att tänka på att övningar som du vanligtvis tycker är enkla, exempelvis en armhävning, kan bli mycket mer utmanade med en viktväst. Börja därför med färre repetitioner än du vanligtvis gör och öka när kroppen vant sig. Det är även mycket viktigt att västen sitter fast ordentligt på kroppen för att undvika eventuella skador. Squats, pushups, pullups, utfall och burpees är exempel på bra övningar du kan göra med viktväst.