Ortorexi

Ortorexi är en form av ätstörning. Detta relativt nya begrepp innebär att den som är drabbad tvångsmässigt fokuserar på att äta nyttig och hälsosam mat, ofta ingår även ett överdrivet träningsmönster i problembilden. De som drabbats av fenomenet kallas för ortorektiker. Ortorexi är inte en egen diagnos utan ingår i UNS, det vill säga en ätstörning utan närmare specifikation. Diagnosen ställs när det konstaterats att patienten lider av ett sjukligt beteende till mat, kropp och träning. Det finns ännu inga riktigt omfattande studier kring den här typen av ätstörning, men en del forskare tror att så många som 6-7 procent av Sveriges befolkning kan vara drabbade. En ortorektiker skiljer sig från en anorektiker i det hänseendet att den kan äta nyttig mat utan att må dåligt. Där den som drabbats av anorexia fokuserar på kalorier så lägger en person med ortorexi strikt fokus på att äta mat som är hälsosam.

Tecken på ortorexi

Hur vet man om man själv eller någon närstående drabbats av ortorexi? I dagens samhälle eftersträvar många av oss en hälsosam och sund livsstil. Vi översköljs av dieter som lovar oss ett längre och lyckligare liv. Vissa livsmedel sägs nästan ha magiska egenskaper och ge oss såväl ett strålande yttre som inre. En ortorektiker är fixerad vid en hälsosam livsstil och mår dåligt av att äta mat som den klassar som onyttig. Att all fokus läggs på kost och träning gör att det kan vara svårt att bibehålla ett normalt socialt liv. Onormalt mycket tankeverksamhet läggs på kommande måltider, vad de ska innehålla och vid vilken tidpunkt de ska inmundigas. Ofta sker matintaget efter ett förutbestämt schema. Det är vanligt att ortorektikern strävar efter att eliminera kolhydrater från kosten. Protein och naturliga fetter som avokadoolja, höjs däremot till skyarna. En ortorektiker brukar också lägga ner en stor tid på gymmet eller ägna sig åt andra träningsformer. Den mår ofta dåligt och känner sig osund och misslyckad vid ett uteblivet träningspass.

Att söka hjälp

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att om du mår dåligt när du äter ”onyttiga” livsmedel och känner att det är en katastrof vid ett uteblivet träningspass så kan du vara drabbad av ortorexi. Som vid alla former av ätstörningar gäller det att söka vård. En ortorektiker är inte lycklig, i sjukdomsbilden ingår depressioner. Att leva med ortorexi innebär även ofta att man isolerar sig socialt, all tid går åt till kost och träning. Den som är vuxen kan söka vård på sin lokala vårdcentral för att få en remiss till en klinik med fokus på ätstörningar. Är du ung och lider av ett tvångsmässigt mat- eller träningsrelaterat beteende? Då kan du vända dig till BUP eller en ungdomsmottagning. Att bli fri från ortorexi är en skön känsla. Avdankade intressen och kontakter med vänner kan åter utvecklas. Den inredningsintresserade uppskattar att med kampanj kan dyra sängar bli billiga sängar. Den som är konstintresserade kan återigen njuta av att gå på museum utan att fundera på nästa måltid eller träningspass.