Populära gruppträningsformer på gymmet

Många som går till gymmet känner sig mer motiverade att träna om de gör det i grupp tillsammans med andra. Därför erbjuder många gym olika typer av gruppträning, med en instruktör som leder en klass. Utbudet av gruppträning har ökat under de senaste åren, från att i princip bara bestå av gympa och aerobics till att vara ett verkligt smörgåsbord av träningsalternativ för den som känner sig manad.

En av dessa relativt nya gruppträningsformer är zumba. Zumba är en typ av dansträning, där världsdanser kombineras med modern aerobics, och man dansar vanligtvis till medryckande latinamerikansk musik med inslag av nutida hitlåtar. De fyra grundrytmerna man använder sig av i zumba är salsa, merengue, cumbia och reggaeton, men de förekommer också exempelvis samba, flamenco och disco. Rörelserna i zumba är medvetet enkla, med tanken att deltagarna ska kunna ta ut sig ordentligt på träningspasset, istället för att koncentrera sig på att lära sig en koreografi. Det är med andra ord en träningsform som passar dig som tycker om att dansa och röra dig till musik, samtidigt som du vill kunna ta i rejält under ditt träningspass.

En gruppövningstyp som är mer inriktad på styrketräning är bodypump, men även i bodypump tränar man till musik. Deltagarna använder sig av en skivstång som de själva får lägga på så mycket vikt de till på, och skivstången lyfts sedan i takt till ett program som koreograferats av träningsinstruktören i förväg. Om man vill träna styrketräning, men tycker att det är tråkigt att använda de fria vikterna eller maskinerna ute i gymmet, kan med andra ord bodypump vara ett bra alternativ. Många gym erbjuder också andra gruppträningspass som fokuserar på vissa muskelgrupper, till exempel bålen. Under ett sådant träningspass har instruktören vanligtvis förberett en rad övningar som ska utföras till musik.

En numera klassisk form av gruppträning är spinning, det vill säga gruppträning på motionscyklar. Spinningcyklar är dock en särskild form av motionscykel, som så långt som möjligt ska efterlikna känslan av att cykla på en riktig cykel. Man kan till exempel genom ett reglage på cykeln ställa in pedalernas tröghet, för att till exempel simulera att man åker i uppförsbacke. Även ett spinningpass utförs till musik, och instruktören leder deltagarna genom ett ”cykelpass” utomhus där varje låt vanligtvis representerar en ny etapp. Genom att variera takten på låtarna, stående och sittande cykling och motståndet i pedalerna får man ett både tufft och roligt träningspass, som passar de som vill träna kondition och benmuskler, och verkligen ge allt.team-771476_960_720

Även om man genom dessa olika gruppträningspass kan ta hand om alla sina muskelgrupper och sin kondition, finns det en del av kroppen som inte går att förbättra genom träning, och det är munnen och tänderna. Det enda sättet att förbättra sin tandhälsa är att regelbundet borsta tänderna, samt att besöka en tandläkare då och då för att kontrollera att allt ser bra ut. Om du står inför din årliga kontroll, och letar efter en tandläkare i Stockholm, ska du gå in på Distriktstandvarden.se. Du kommer garanterat att hitta en tandläkare som har en tid för dig, eftersom det finns minst lika många tandläkare som det finns gym i Stockholm.