Våga testa kampsport

Att träna kampsport är något som tar emot för många. Man tänker att det är för grabbigt och för ruffigt, eller för tufft och att man måste sparras. Så är dock inte fallet på de flesta ställen utan det brukar vara en riktigt grym träningsform, även för vanliga motionärer som inte har minsta tanke på att börja tävla utan bara vill komma i form. Utöver det är det också ofta ett bra sätt att få ur sig stress och aggressioner genom att sparka och slå på en säck eller ett par mitsar.

De flesta kampsporter kräver inte särskilt mycket utrustning. Ett par egna handskar kan vara bra för att slippa dem som finns på gymmet och är ingrodda med hundratals okända människors svett. Sen är det inte fel att köpa ett par justa joggingskor för att jobba lite extra på konditionen. Med en rabattkod La Redoute går det att få sådana till ett riktigt bra pris, utan att förlora något i kvalitet.

Two freestyle wrestlers in red and blue uniform wrestling against the lights on background

En bra första kampsport att testa är kickboxning, som är en snabb och tuff sport med sparkar och slag. De flesta gym erbjuder antingen träning där ni inte sparras alls, eller kick ’n box-klasser som är en lite snällare variant av kickboxning nästan helt utan kontakt. Kickboxningsgym finns i de flesta städer och det brukar gå bra att droppa in och bara testa en eller två gånger utan att skriva upp sig på något. Beroende på vad man gillar så är kickboxningen också fri från de ceremonier som brukar ingå i japanska kampsporter som judo och karate där man ska ha speciella dräkter och buga enligt bestämda regler. Kickboxningen är direkt på, även om man givetvis alltid ska respektera dem man tränar med och bete sig så som man själv vill bli behandlad.

Andra bra kampsporter att testa för nybörjaren är till exempel kickboxningens lite tuffare kusin thaiboxning, eller någon form av brottning som traditionell jiu jitsu eller den brasilianska jiu jitsun. På en del ställen har det också börjat dyka upp mer gruppträningsanpassade varianter av brottningsträning som Ruffie, vilket ger den tuffa fysträningen från brottningen men utan kampmomentet.