Öva upp din rörlighet och sociala förmåga – koordinerad träning


Är du typen som hellre går på ett danspass eller aerobics? Som gillar att träna i grupp eller med en partner för att uppnå ett synligt resultat? Att prova på olika dejtingsajter och få nätdejtingtips kanske passar dig i vissa skeden i livet, men en dansklass kan vara ett lika bra sätt att både få kontakt med andra och att träna upp smidighet och koordination. Din kroppsuppfattning och rytmkänsla kommer dessutom att göra dig till en garanterad magnet på dansgolvet!

Dans som träningsform

 

Dans och koordinerad sport kan både vara motion och tävling, Svenska Danssportförbundet utövar både klassiska latinamerikanska danser som samba och rumba, men också standarddanser som vals, tango och Multi-ethnic group of friends doing lunges during a workout in the gymfoxtrot. Gillar du mer tempo och fart så finns exempelvis Lindy Hop, som traditionellt haft namnet jitterbugg och har sitt ursprung i New York på 1920- och 30-talen. I linedance däremot måste du anpassa dig till koreograferad dans på rad vilket kan vara ett bra sätt att träna din koordination och teknik i relation till andra. Numera finns modern linedance även på olika studios. Men ser du dansen mer som motion så finns det en mängd olika alternativ att välja bland. En trend som syns är danser med hela världen som inspiration. Worldclass har klasser i både Dance, Afro och Zumba som inspireras av en mix av latinamerikanska rytmer, allt från colombianska cumbia till merengue med ursprung i Dominikanska republiken.

Varianter
Nu finns det även kombinationer mellan dans och aerobics för dig som vill ha både fysisk träning och rörlighet. Det är ett tydligt tecken på att många ser fördelar med att kombinera styrka med den kroppskontroll som dans ger. SATS och flera med dem har börjat ge klasser i Dance Aerobics och även den nya träningsformen Barre, som har inspirerats av yoga, balett och ren fysisk träning. Förutom balans och styrka kan du här träna din hållning, vilket kan vara nog så viktigt då vår livsstil idag innebär mer tid framför datorn än tidigare.