Löpning som träning

Det är svårt att eliminera all stress i vardagen. Det moderna livet är fyllt av så många stressmoment att det ibland kan vara näst intill omöjligt att skaffa sig det där lugna rummet inombords. Meditation, mindfulness och andra former av mental träning kan vara väldigt effektivt, men det är genuint svårt att vara speciellt “zen” i en svensk 9-5-vardag. Istället kan det vara bra att lägga fokus på att bli mer stresstålig och fysisk träning är nästan oslagbart på den punkten. De delar av hjärnan som hjälper oss motverka stress har vetenskapligt visat sig att växa under fysiskt träning.

Hur ofta bör jag träna?

All träning är bättre än ingen träning, men att till exempel löpträna 30 minuter 3 gånger i veckan är ett bra “recept” att följa. Man kan givetvis välja andra träningsformer, men det bör vara ganska fysisk träning. Forskning inom psykiatri har visat att Träning är som 100 mediciner för hjärnan, och det gör träning till en mental dunderkur för den moderna människan. Ibland kan också vanliga avspänningsmetoder bli ganska uddlösa om kemin i hjärnan inte är rätt, något som hård träning är bra på att fixa till. Lite som en hund som inte kan slappna av förrän efter en ordentlig promenad, så har den moderna människan svårt att landa förrän efter ett relativt hårt träningspass.

Mer rörelse i vardagen

En av anledningarna till att träning är så viktigt är att vi i dagens samhälle rör oss mycket mindre än man gjorde förr. Träning och vardag var en betydligt mer integrerad upplevelse innan bilar, datorer, med mera blev en del av vår vardag. Vi kompromissar väldigt mycket med kroppens egentliga behov, och efter en lång dag, ofta stillasittande, på jobbet, kan vi behöva ett ganska ordentligt träningspass för att balansera oss rätt igen. Eftersom vi oftast har begränsat med tid även till träning, är det korta, men intensiva pass som gäller. Träning är helt enkelt medicinen mot en stillasittande men samtidigt stressig livsstil.