Träning som intresse

För en del kommer träningen som ett naturligt intresse, oavsett om det gäller lagsport eller träning på egen hand. Men många av oss måste anstränga oss och försöka hitta en träningsform som vi kan se fram emot att utöva. Korta och intensiva perioder med träning gör inte lika stor nytta som en långsiktig träningsrutin, oavsett vilken typ av träning det gäller. Man bör tänka så kontinuerligt och långsiktigt som möjligt vad det gäller träning. För dem utan ett stort träningsintresse kan det därför vara bra att variera sig något så att man inte tjatar ut den träningsform man hittat för fort. Det finns även andra tips på hur man kan göra träningen roligare, varav några nämns längre ner.

Gör träningen till något socialt

Om träningen i sig inte lockar särskilt mycket, kan det vara en bra idé att träna tillsammans med vänner och bekanta och på så sätt göra träningen till ett tillfälle att umgås. I det här sammanhanget känns golfen given, men det finns även många andra sporter som kan utövas tillsammans. Den för närvarande populära sporten padel, spelas oftast med totalt fyra spelare. Om man är ett större gäng som gillar att träna tillsammans är padel ett bra alternativ, då det annars kan vara svårt att få ihop fyra personer som vill spela regelbundet och är på någorlunda samma nivå. Är man fler kan man lättare anpassa vilka dagar det passar en själv, så finns det förmodligen några som också föredrar de dagarna. Att bära med sig på racketar, padelbollar och annan utrustning blir desto smidigare med padelväskor som rymmer allt man behöver till träningspasset. Tennis är ytterligare en sport som man kan spela två eller dubbel. Det finns även grupper där man exempelvis tränar yoga eller dans, som ger sin sociala dos och gemenskap.

Gör träningen till en upplevelse

Om gemenskapen och det sociala inte fungerar som motivation, kan man försöka göra träningen till en upplevelse i stället. Att vistas ute i naturen ger till exempel helt andra intryck än om man bara rör sig på ett gym eller i en sporthall. Yoga som nämndes ovan, är en enkel träning vad gäller redskap och därför enkel att utföra i naturen om man bara har med sig en yogamatta. Vandring eller cykling i naturen är en vardagsupplevelse i sig, men att hitta unika rutter eller semestra längs nya vandringsleder gör att man knappt känner av att man rör på sig. Man är helt enkelt för upptagen av naturen och alla vackra intryck. Detsamma gäller för kajakpaddling, som kan verka rogivande för de flesta.

Så kommer inte träningsmotivationen i gång så lätt, finns det massor av saker man kan göra för att flytta fokuset från träningen under tiden man utför den. Lyckas man inte skapa ett intresse, kan man starta en film där hemma och sätta sig på motionscykeln så har man omvandlat tv-tittandet till något hälsosamt!