Därför är det viktigt att stärka musklerna vid artros

Smärtande knän och höfter är tecken på att du kan ha drabbats av artros. Dessa symptom uppkommer ofta i 50-årsåldern och är mycket vanliga. Du behöver dock inte leva med smärtan. Det finns många sätt att lindra den, bland annat genom att stärka dina muskler.

Vad är det då som händer i kroppen? När du drabbas av artros i höft och knä beror det på att ditt ledbrosk successivt har brutits ned så att inte leden har samma dämpning som tidigare. Den kan då börja smärta. Bör du då sätta dig ned och vila? Nej, tvärtom. Nu är det viktigare än någonsin att stärka musklerna.

Starka muskler ger smidigare leder

Du behöver inte känna dig ensam om du är en av de som drabbats av artros. Faktum är att många läkare numera kallar artros för en folksjukdom som många drabbas av. När du fått diagnosen gäller det dock att skrida till handling. När din led inte längre har det dämpande ledbrosket gäller det att stärka den kringliggande vävnaden, det vill säga musklerna. På så sätt kan de istället hjälpa till att stötta upp leden och därmed minska din smärta. Ett vanligt misstag många gör när de får diagnosen är att bli stillasittande. Du bör göra precis tvärt om och börja röra mer på dig.

Viktigt med regelbunden träning

När du har artros är det viktigt att du tränar regelbundet, därför är det bra om du kan hitta en träningsform du gillar. Förut rådde man artrosdrabbade att inte springa eftersom man trodde att det skadade ledbrosket ytterligare. Nu verkar nya rön säga tvärtom vilket gör att du visst kan ge dig ut i spåret om det är den träningsformen du gillar. Många med artros mår också bra av att träna styrka. Känner du att det är besvärligt att träna när leden smärtar kan du välja träningsformer som är skonsamma mot lederna, till exempel cykling eller simning. Det går också utmärkt att ta promenader. Det viktigaste är att du kommer ut och rör på dig.

Ibland kan du behöva någon form av smärtlindring i början. Det är då viktigt att du talar med din läkare om detta. Det kan också vara bra att ta hjälp av en fysioterapeut eller en personlig tränare så att du kan få hjälp med övningar som stärker dina leder. När du börjat träna så kommer du snart att märka att smärtan minskar.