Tips för bättre träning

Så där håller du på: dag in och dag ut kämpar du på gymmet, svettar dig fram i löpslingan och yogar dig dubbel men trots det så händer ingenting. Visst har du blivit lite starkare och smidigare, och några kilon har du säkert gått ner men inte är du en deffad gudinna eller den nya Hulken! Hur kan det komma sig att all denna träning inte gett bättre resultat? Varför ser du inte ut som kollegan som inte verkar träna lika mycket som du?

Träning är en hel vetenskap och de flesta människor som sätter igång har ofta alldeles för höga förväntningar på den. Man tror att sit-upsen skall ge ett sexpack på bara några veckor eller att vikten kommer att börja rasa med en gång, och att man skall klara av ett marathonlopp efter att man precis klarat av de första fem kilometrarna. Så fungerar det absolut inte, och det finns en hel del anledningar till att resultaten dröjer. Här följer några tips på hur man kan förbättra sin träning och orsaker till att allt tycks stå stilla.

Du håller inte koll

All form av träning kräver att man hela tiden presterar lite mer. Det kan handla om en snabbare löptid, en tyngre vikt eller en längre cykeltur. Man bör inte lägga på för mycket med en gång, utan prestationen bör öka gradvis och för att man skall kunna göra det krävs att man för en träningsdagbok. Det här är något man kan göra på mobilen men de flesta brukar faktiskt tycka att det är mycket enklare att skriva ner allt i en anteckningsbok. Minns du hur din marknadsmedvetne och framåttänkande chef lät dela ut Reklampennor med tryck åt alla anställda och kunder under den senaste mässan? Det är nu som de verkligen kommer till användning!

Intervallträning

Du har säkert redan hört talas om detta men faktum är att

intervallträning länge har används av idrottare för att förbättra både formen och fysiken. Idag rekommenderar både läkare och träningsspecialister att man intervalltränar regelbundet för att öka prestationsförmågan och bränna mer fett. Principen är ganska enkel: Utför omväxlande din träning intensivt och normalt var trettionde sekund i femton minuter. Man kan springa, cykla eller simma och det är ett perfekt sätt att avsluta ett styrketräningspass på.

Tänk på kalorierna

Tränar man mycket så ökar även aptiten; det är kroppens naturliga sätt att be om mer näring så att den kan återhämta sig ordentligt. Och visst skall man äta , det är ju ett måste för att man skall leva och må bra. Det innebär dock inte att man kan klämma i sig en hel chipspåse efter zumbalektionen eller äta en chokladkaka efter skidturen. Vill man gå ner några klädstorlekar och se musklerna så måste man hålla en bra balans mellan det man konsumerar och det man förbränner.