Fysisk träning -varför bör jag röra på mig och hur ska jag äta?


Forskning visar att blodcirkulationen ökar och att cellerna tar upp mer syre när vi rör på oss. Fysisk aktivitet kan alltså minska risken för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, olika typer av cancer och psykisk ohälsa. En vuxen bör ägna sig åt 150 minuters fysisk aktivitet i veckan enligt Vårdguidens rekommendationer. Kom också ihåg att både minne och koncentrationsförmåga förbättras av träning och att vår kropp är byggd för aktivitet. Just depression och stress kan faktiskt motverkas genom att kroppen får röra på sig då både dopamin och endorfiner frigörs, och det i sin tur gör oss mer nöjda med tillvaron.

Samband mellan hälsa och kost
Något som hänger ihop med träning och hälsa är kost. Vad ska vi tänka på innan ett styrketräningspass? Försök att inte äta en för stor mängd energirik mat utan fokusera på kolhydrater som en energidryck eller ett lättare mellanmål, vilket är speciellt viktigt om du tränar med hög intensitet. Glöm inte protein som är det ämne som får kroppen att bygga muskler. Vad och när du äter påverkar också kroppens muskeluppbyggnad. Tränar du styrketräning bör du äta 2-4 timmar innan träning samt en halvtimme/timme innan aktivitet. Då toppas nämligen muskelcellernas energiförråd och man minimerar även hungerkänslor under själva aktiviteten.

Bra mat
Vill du istället öka fettförbränningen och tränar mer intensivt med kondition så bör du inte äta för tätt inpå passet. Vid en uthållighetssport som löpning gäller därför andra kostregler eftersom du omsätter mycket energi. Då är det viktigt att få i sig en blandad kost från både fett,
top view of healthy breakfast ingredients, selective focus (långsamma) kolhydrater och protein. Tränar du mycket löpning kommer kroppen bryta ner sina egna proteiner vilket resulterar i muskelnedbrytning. Därför är det extra viktigt med proteinintag för löpare och andra uthållighetssportare. Springer du dessutom flera lopp eller tränar intensivt flera gånger i veckan kan det därför vara bra att tänka på att få i sig mer proteinrik näring som fågel, fisk, mjölk, ägg och bönor. Mer tips på bra livsmedel för just löpare hittar du här, där Aktiv Träning tar upp ämnen man kanske inte alltid tänker på, som antioxidantrika blåbär och även vattenkrasse. Just ”Superfood” har blivit populärt bland aktiva då dessa livsmedel har ett extra högt näringsvärde. Gemensamt för dessa ämnen är att de är rika på antioxidanter, mineraler och vitaminer. Tänk exempelvis tranbär, lingon och olika nötter.