Ofta tror man att det största problemet är att man tränar för lite, men det kan också vara så att du tränar för intensivt. Du kan ha skiftande puls, osläckbar törst, träningsvärken går aldrig över, du är aldrig nöjd, du kan inte sova, ofta sjuk, ofta skadad, resultaten uteblir, du blir trött och inte pigg av träningen eller har tunga ben/armar. Man blir inte snyggare ju mer man tränar, och när du tränar för hårt kan din kropp uppfatta det som en stressfaktor. Att träna bygger i regel upp immunförsvaret, men om du lägger ned överdriven tid på din träning kan det bli tvärt om.
Träning kan göra både skada och nytta
Om du gillar att träna lägger du förmodligen ner mycket tid på det. Att träna för mycket kan vara skadligt, du bör därför vara uppmärksam på eventuella varningstecken. Ett tecken på att du tränar för mycket kan till exempel vara att din vilopuls förändras, håll därför koll på den. Det är normalt att man har träningsvärk, men när värken aldrig släpper kan du behöva ta en paus från din träning, eftersom det är ett tecken på att dina muskler inte återhämtat sig som de ska. För det mesta bygger träning upp immunförsvaret, men för mycket träning kan i stället bryta ned det.
Fysisk träning kan stimulera hjärnan
Forskning visar att blodcirkulationen ökar och att cellerna tar upp mer syre när vi rör på oss. Fysisk aktivitet kan alltså minska risken för sjukdomar av skilda slag. Enligt rekommendationer bör en vuxen ägna sig åt 2,5 timmes fysisk aktivitet i veckan. Minnet och koncentrationsförmågan förbättras också av träning. Depression och stress kan motverkas genom att kroppen får röra på sig, då både dopamin och endorfiner frigörs vilket gör oss mer nöjda med tillvaron. Något som också hänger ihop med träning och hälsa är kost. Försök att inte äta en för stor mängd energirik mat utan fokusera på kolhydrater, samt protein, vilket är det ämne som får kroppen att bygga muskler.